2004/01  Kookcursus

Bekijk gastenboek
Teken gastenboek


Vorige Omhoog Volgende


Januari 2004

Instructies bij de kookworkshop

De laatste tijd zijn Leon en Mirjam erg druk bezig met eten. Leon heeft zo'n kookworkshop met het werk gehad, waarbij ze zelf voor het eten moesten zorgen. Nou ja, van mij mogen ze, zolang ik maar elke dag mijn 2 ons groenten maar krijg (en 2 stuks fruit). 

Vreetmonster

Zo tegen de kerst kregen ze het weer behoorlijk druk. Er kwamen kookboeken uit de kast, recepten werden vergeleken, en uiteindelijk werd er een keuze gemaakt. 
Mmmm, lekker

Gemarineerde cavia

1 cavia, liefst een flinke dikke
peper, vers gemalen
2 worteltjes, in schijfjes
1 ui, in ringen
2 takjes bladselderij
1 takje tijm
1 laurierblad

6 jeneverbessen
4 dl rode wijn
125 gram boter
1 eetlepel ma´zena
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels rode bessengelei

Wrijf de cavia in met zout en peper. 
Maak een marinade door wortelen, ui, bladselderij, tijm, laurierblad en wijn met elkaar te vermengen. Leg de cavia in de marinade en laat deze onder af en toe keren 1 dag marineren. Laat de cavia uitlekken en droog deze af met een stuk keukenpapier.
Zeef de marinade en houd wortelen en uien apart. Laat de marinade tot de helft inkoken. Leg de cavia in een braadslede en schik wortelen en uien eromheen. Verhit de boter in een pan tot de boter bruin ziet, plaats de braadslede iets onder het midden in een voorverwarmde oven (175 oC) en schenk de bruine boter over de cavia.
Braad de cavia 40 minuten en bedruip deze elke 10 minuten met de braadboter. Leg de cavia op een schaal en houd deze op een pan met kokend water. Schenk de marinade bij de braadboter en roer alle aanzetsels los van de bodem van de braadslede. Schenk de jus door een zeef in een pan en breng de jus aan de kook.
Maak de ma´zena aan met citroensap en bind de saus hiermee. Roer de bessengelei erdoor en breng de saus op smaak met peper. Schenk een deel van de saus over de cavia en geef de rest er apart bij.

Voordat ik er erg in had wat er gebeurde, zat ik op een schaal in de oven. De worteltjes leidden mijn aandacht nog wel even af, maar daarna drong het tot me door: dat recept voor gemarineerde cavia; dat ben ik!!

 Wegwezen hier!

Zo gedacht, zo gedaan, en met een reuzenvaartje ben ik er tussenuit geknepen. In het kerstpakket zat gelukkig nog een blikje soep, dus Leon en Mirjam zijn ook weer tevreden. 

De kerstkaart 2003

Verstopt achter de verwarming

Lokken met een worteltje

Maar zo af en toe zit ik toch wat verstopt, zodat ze niet weer op van die rare gedachten komen. Achter de verwarming is een prima plekje, daar kunnen ze me nooit te pakken krijgen.

Goed plekje, he

Alhoewel, met een lekker worteltje laat ik me misschien wel weer uit mijn schuilplaats lokken ...

Vorige Omhoog Volgende